Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2007 12:44 - КРЕМИКОВСКИ МАНАСТИР „СВЕТИ ГЕОРГИ
Автор: rossizoran Категория: Други   
Прочетен: 2805 Коментари: 6 Гласове:
1



Днес България „пазят” 160 действащи манастири.Но не всички изглеждат така,както някога.Издържали на набезите на друговерци,на безбожници,на времето-те винаги са били пристан за чистите български  души.

         И някога и сега Вярата е това,което спасява!

На 24км от София,в квартал Кремиковци близо до отровобълващия комбинат има действащ девически манастир.

    Ако душата ни се задушава или е отровена от невяра-нека запалим свещичка в този храм.

    Той е просъществувал толкова векове може би заради някой от нас-да прогони мрака  в душата си!

   Има предание според ,което цар Иван Александър издига 14 храма в Софийско.

Един от тях е и Кремиковския манастир „Свети Георги”,скътан сред южните склонове на Стара планина, заобиколен от невероятна природа.

   Възниква първоначално като малка болярска черква край близката крепост Градището.

Построен е през Второто българско царство .Първите сведения за манастира са,че заможният софийски болярин Радивой е възобновил старата църква и я е изписал в памет на децата си Тодор и Драгана,починали вероятно от чума.

    Манастирската църква Свети Георги”, представлява  продълговата,еднокорабна,едноапсидна-апсида е свод или арка част от олтара на храма и безкуполна сграда с полуцилиндричен свод и предверие,строено вероятно в по-късно време. Запазени  са  старинни стенописи с изключителна художествена ценност, които са реставрирани.Оцелели са само части от отделни сцени и някои фигури на прави светци в наоса-това е главната зала на черквата, и южната разпределителна стая.

 От запазените тук стенописи  силно впечатляват образите на правите светци войни.Придават божествена тържественост на малката черквичка.Специалистите коментират така този стенопис:”с натруфените си облекла и тежки бойни доспехи,и особено с артистичните си пози те придават на интериора представителен изглед..”

Добре!

 Но едно е сигурно колкото и помпозни и красиви думи да се използват-те няма да могат да пресъздадат онова необяснимо усещане когато и  душата Види древните стенописи.

„Тук твоята вселенска самотност свършва и започва онзи монолог пред Христа,който е край на мъченията,терзанията,съмненията-чист полет на духа пред Твореца и Създателя.”Владимир Свинтила




Тагове:   манастир,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anastasiia - Нека запалим свещичка!
15.09.2007 12:55
Толкова е хубаво, наистина... Не съм чувала за този манастир, но винаги, когато човек е на такова свято място се чувства по особен начин, някак си по-близо до бога... Може би защото там се пречистваме, там сме по-истински и искрени - само бог и ти...
Благодаря за интересната информация за манастира "Свети Георги". Манастир със същото име има и близо до Пловдив, над село Белащица. И там има една такава неповторима атмосфера... Идилично дворче, с много цветя и една такава тишина... Хубаво е...
цитирай
2. milionche - Interesno!
15.09.2007 13:37
Bih otishla s udovolstvie! ;) Kak se stiga do tam? Pozdravi,
цитирай
3. rossizoran - Лесно се стига!
15.09.2007 14:15
С трамвай 20 се слиза на автогарата ,където тръгва автобуса за квартал Кремиковци.Слиза се на центъра и се вижда горе белеещия манастир.Хваща се всука улица,която води за планината-не повече от 20 минути е.Гледката от горе е чудесна!

Линия 34 (с. Мировяне - кв. Сеславци)

с.Мировяне(площад), кв. Требич, кв. Илиянци, бул.Рожен,ул. Джерман, ул. Втора, ул. Първа, ул. Втора, ул. К.Благоев , бул. Рожен , ул. Илиянско шосе, бул. Рожен, бул. Кн. М. Луиза, бул. Кн.Дондуков, бул. В.Левски, бул. Я.Сакъзов, бул. Мадрид, ул. Черковна, бул. Вл.Вазов, кв. Враждебна, ул. Б.Илиев, бул.Ботевградско шосе, разклона, Кремиковско шосе, разклона към кв. Челопечене, разклона към кв. Ботунец, МК Кремиковци, кв.Кремиковци”, кв. Сеславци.

Брой автомобили: 10
Еднопосочна дължина на маршрута: 30 км
Времетраене на курса: 120 минути (двупосочно)
Интервал на движeние: 12 минути

Така е най-бързо и удобно!Приятни изживявания!
цитирай
4. ivoso - 166
17.09.2007 11:18
Манастира със статут на манастир /Кръстова гора например няма статут на манастир, води се към Бачковският/. Аз съм посетил около 120 от тях и наистина някой са в окаяно състояние, но повечето си струва да се видят и се въстановяват. На разположение съм, ако някой се интерисува.
цитирай
5. karavelov - Наистина интересно Роси!!!Поз...
17.09.2007 16:13
Наистина интересно Роси!!!Поздрави!
цитирай
6. viovioi - да Роси стенописите са уникално нещо, също така иконостасите, иконите и фреските по стените.
19.09.2007 12:44
Но човек да ги гледа като ценител. А не със замъглено съзнание и неясни брътвежи. Аз си позволявам този коментар защото ти ми позволи. Религията е едно, вярата друго, а черкви , манастири и реквизитите в тях трето. Религията е догма която ни внушава страх и подчинение. Божии заповеди, наказния,ад,пъкъл,разпятия все нечовешки неща. Аз не мога да се съглася че душата може да бъде спасена по ТОЗИ начин със заплаха и манипулация. Защото основната цел на всяка религия е да подчини своето стадо. Вярата е друго. Тя е в нас, в нашия екстравертен, осъзнат живот. В нашата смислена социална функция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rossizoran
Категория: Други
Прочетен: 250065
Постинги: 44
Коментари: 206
Гласове: 6398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031