Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2012 21:46 - Японска Православна Църква
Автор: rossizoran Категория: Други   
Прочетен: 2986 Коментари: 1 Гласове:
2



Първите християнски мисионери в страната през ХVІ в. са испански и португалски католици. Новото учение е посрещнато враждебно. През 1596 г. започва гонение срещу християнството, което взема първите жертви. В началото на ХVІІ в. то се превръща в мощна вълна от насилие над новопокръстените и опит да се изкорени и заличи от съзнанието на хората новата религия. Японското правителство издава заповед, с която забранява християнската вяра и налага смъртно наказание на японците, които я изповядват.

Първите семена на Православната вяра са „ посети ” в земята на Изгряващотото слънце от йеромонах Николай Касаткин през 1861 година.Той пристигнал в Япония в качеството си на настоятел на църквата при Руското консулство в град Хакодате.За повече от 50 години работа в Япония йеромонах Николай / впоследствие архиепископ/ е приобщил към православната вяра 33 000 японци.Били са построени 266 православни църкви!А неговите последователи в проповядването на божието слово са били 116! Пред йеромонах Николай стояла огромна по обем и трудна за изпълнение задача – превода на Свещеното Писание и богослужебните книги на японски език. Върху нея той е  работил успешно и плодотворно през целия си живот.

Представя се пред Господ на 16 февруари 1912 година, а през 1970 е канонизиран за равноапостол от Руската православна църква.

Приемник на архиепископ Николай, става митрополит Сергий, който е бил изпратен от Синода на Руската православна църква в Япония през 1908 година. Съдбета на митрополит Сергий не е завидна, заради встъпване на закон за религиозните организации, според който чужденци не могат да стоят начело на такива организации, той е сменен и изпратен в затвора.Там е бил до края на земния си път, приключил на 10 август 1945 година.Обвинен е бил несправедливо  в шпионаж. Московската Патриаршия  през ноември следваща година / 1946 / изпраща двама епископи, които не са пуснати да стъпят на японска земя от генерал Мак Артур, командващ окупационните войски.Той поканил епископ от Американската Митрополия.Несъгласни с генералското решение,някои  свещеннослужители и миряни се отделили и основали отделна „Истинна Православна Църква”, начело с епископ Николай Оно и протойерей Антоний Такаи.В тази нова Църква вярващите не били много, но считали Руската Православна Църква за Църква-майка и съхранявали непокътнати правилата на Църквата и Светото Предание. През 1957 година, на 30 септември Светия Синод на Руската Православна Църква на свое заседание официално признава именно тази Църква.Прието е и постановление, че тя се явява приемница на Японската Православна Църква, основана от архиепископ Николай. Начело на Японската Православна Църква застанал протопрезвитер Антоний Такаи до своята кончина през 1965 година.Неговият наследник Николай Саяма, бил ръкоположен на 10 .октомври 1967 година в Ленинград за епископ Токийски на Японската Православна Църква.И така той бил обявен за третия Предстоятел на Японската Православна Църква.През април 1970 година останалите свещеннослужители и миряни, които  са били  останали „ извън ”  официално призната от Русия Японска Православна Църква се помирили с братята и сестрите си по вяра. Светия Синод на Руската Православна Църква веднага  взема решение Японската Православна Църква да стане нейно Подворие.На 22 май 1979 година, в деня на пренасяне мощите на Свети Николай Чудотворец, Японската Православна Църква била официално регистрирано юридическо лице с новото име „ Подворие на Руската Православна Църква Московка Патриаршия в Япония ”

От юли месец 1991 година настоятел на Подворието е протойерей Николай Кацюбан.
От 2000 година настоятел  е  Даниил Нуширо Митрополит Токииски и на цяла Япония.

 Има три епархии- Източнояпонска- Сендай, Западнояпонска-Киото и Токийска епархия-Токио

Катедралният храм е „ Събор на Възкресение Христово” в Токио, където се намира и единствената семинария. През 2005 година в Токио , с благословията на митрополит Токийски Даниил е създаден първия Японска Православен манастир с 22 свещеника и 6 дякона.

Богослужението се извършва  по византийки обред, на японски език, понякога се служи и на църковно славянски.

 







Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ulian - Поздрави за Новата 2013 година.
04.01.2013 19:10
Браво, удивителни познания за историята на възникването, състава, структурата и развитието на ЯПЦ. Не е лошо да приложите картата на споменатите в статията епархии, а също и снимки (ако имате) на нейните пастири и архипастири. Ю.М.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rossizoran
Категория: Други
Прочетен: 250047
Постинги: 44
Коментари: 206
Гласове: 6398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031