Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2007 19:30 - ИГНАЖДЕН
Автор: rossizoran Категория: Други   
Прочетен: 5443 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 27.09.2010 12:55


                       

 

Вероятно всеки има своя съкровен детски спомен от онези „забранените”празници...някой от нас са имали изпитанието да се родят във време, когато в графа религия се пишеше-атеизъм.

 Някои ще ме разберат, други се радвам, че няма да могат!Във всяко семейство се намираше по някоя баба или друг възрастен човек,който скришом да посвети децата в някой от тези „забранени” празници. Един ден в годината баба, казваше „Днес е денят, в който се е замъчила Божата Майка”, детската ми главица нищо не разбираше,но по сериозността на бабиния глас несъзнателно усещах,че днес е много важен ден!

 Денят е бил 20 декември!
Искам да разкажа на всички, които идват в този български сайт това , което научих през годините за този особен ден от моето детство.

Нашата православна църква слави по Грегорианския календар денят на Свети великомъченик Игнатий Богоносец. На същия ден православните ни братя и сестри,които почитат Юлианският календар празнуват Никулден.

Веднъж, когато Исус Христос обяснавал на хората кой е най-голям измежду себеподобните, посочва едно дете в тълпата.Смята се, че това дете е било бъдещия светец. Това дете в последствие става  ученик на свети Йоан Богослов, после епископ в Антиохийската църква. Енорияшите му го наричат Игнатий Богоносец. Римският император Траян Деций го осъжда на смърт, заради вярата му. Разкъсан от лъвове загива мъченически.
Аз лично не мога да си представя колко силна трябва да е вярата  в Бога, колко твърди убеждения трябва да имаш, за да загинеш по този начин за нея. Вероятно от  подобна сила и твърдост на духа се ражда светостта!

  Нашият народ нарича празника с много имена Игнажден, Идинажден, Идинак, Игнатовден, Млада година, Млад ден, Нов ден, Поляз, Полазовден. Казват, че от този ден започва Новата година.Старите българи се подготвяли за Коледните празници, на този ден се колело прасето. Месят се колачета за всички от семейството.Отщипвало се едно парченце от тестото и се изсушавало за цяр срещу болки в стомаха и сърдечни бодежи. От второто отдлено парче от тестото се правел кръст.Този кръст се поставял над вратата да пази дома.Интересно е приготвянето на хляба за Игнажден.Месел се от две девойки-първородната и изтърсачето.Добавяли са лековити билки и са играели хоро около нощвите.Колко ли вълшебно и магическо е изглеждало всичко това?Мога само да гадая, но в едно съм сигурна празниците на моя народ са КРАСИВИ!!!

Може би денят на светеца Богоносец  е най-наситения с човешките надежди. На този ден  се гадае почти за всичко!

Гадаело се за идващата година.С трепет стопаните очакват какъв човек ще прекрачи прага на дома им.Този човек бил полазника.Смятало се, че ако е лош и годината ще е такава.Полазникът не бивало да влиза с празни ръце в дома.На този ден хората не бивало да дават пари назаем,за да не им избяга късмета.Други вярвали, че ако вземеш символична сума  назаем от някой късметлия, ще ти върви през цялата година.Неомъжените девойки посипвали семена ечемик на дръвника с думите „Който ми е на късмет ,да дойде нощес да го жънем заедно!” Взимала в едната си ръка семенца от дръвника, а с другата тресчици.Четен брой ли са тресчиците нямало да има сватба идната година.Семенцата поставяла под възглавницата и който момък й се присъни –той ще е бъдещия съпруг.

Предричало се и времето-ясен ли е 20 декември през април ще има суша.Вали ли , април ще е дъждовен и плодороден.Хубаво е , ако вали сняг на този ден.Облачно ли е –реколтата ще е добра и много мед ще съберат пчелиците.Интересно е, че някога дедите ни са вярвали , ако на този ден те срещне поп или отнякъде изкочи заек....не е на добро.

Но ако лисица пресече пътя ти или срещнеш циганин-очакват те много хубави неща.Някой сигурно ще попитат защо попа е на лошо , а циганина на добро.За попа историята мълчи.А за циганина ...просто е чудесно на този ден да те срещне човек с весела и пълна душа.В това са вярвали нашите предци.

Да се славят имената на Игнат,Пламен,Огнян.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. abulafia - :)
19.12.2007 16:58
благодаря
цитирай
2. karavelov - И аз!!! Чудесен пост!!!
19.12.2007 17:41
И аз!!! Чудесен пост!!!
цитирай
3. abulafia - ъъъм
19.12.2007 18:01
само един дребен детайл - явно недоглеждане - Христос не е живял във втори век.
цитирай
4. enjoy6 - Да, от днес започват Коледните празници!
20.12.2007 21:31
Весела Коледа и Щастлива Нова Година ти пожелавам!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rossizoran
Категория: Други
Прочетен: 250433
Постинги: 44
Коментари: 206
Гласове: 6398
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930